Направо към съдържанието

17ч, Разрушително земетресение в Порт-о-Пренс, Хайти

От Уикиновини
Локализиране на епицентъра на земетресението
Карта на интензитета на сеизмичността
Президентският дворец, разрушен по време на земетресението

Според научния център за Геологически проучвания на САЩ - US Geological Survey (USGS) земетресението е било с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер с епицентър на около 15 км. на запад от столицата Порт-о-Пренс. В Порт-о-Пренс живеят около два милиона души. Дълбочината на земетресението е била само 8 километра. Първият трус е бил силен и продължил повече от минута и е бил последван от 5 по-малки с магнитуд между 5 и 5,9.

Столицата е била ужасяваща сцена на отчаяние и паника. Разрушени са редица сгради. Правителственият дворец, сградата на ООН, посолството на Франция, болница и други обществени сгради са се сгромолясали или са били частично разрушени. Луксозен хотел е затрупал повече от 200 души. По улиците лежат трупове. Окончателният брой на жертвите и разрушенията ще бъде известен едва след няколко дена, вероятно са над 700 души. Загинали са дипломати и служители към ООН, както и военни от международните спасителни мисии и други служители в международни организации.

Червеният кръст и международни организации изпращат своята подкрепа и спешни помощи от първа необходимост на оцелелите. Пострадалите имат нужда от вода, храна, медикаменти и психологическа подкрепа, тъй като са изгубили близки и приятели.

Четирима българи са били в Хаити по време на природното бедствие. Те са в добро здраве и поддържат интернет връзка със своите семейства.

Съобщителните връзки още не са възстановени. За щастие, на летището, което е било затворено, вече могат да кацат самолети. Американски спасителен екип е вече на място. Дресирани кучета помагат в спасителната операция.

Жертвите на най-страшното бедствие в Хаити от 200 години, към 15 януари, са вече петдесет хиляди.

Първи сателитни снимки от мястото на катаклизма са направени от международната програма и Международната харта "Космическото пространство, стратосфера и бедствия" на гражданската дирекция към ООН. Малко по-късно снимки са направени и от други сателити на Канада и CNES Френската космическа агенция на която е поверено осъществяването на координацията. Европейската програма GMES SAFER, която се включва при бедствия се координира от филиала Astrium Infoterra към комисия на Европейската общност хартата дава приоритет при катаклизми да промени предвидените програми. Целият набор от сателити и оптични уреди, радари, сред които европейските Spot, Envisat, TerraSar-X, и канадските Radarsat, le японската Alos, GeoEye на Google Earth към сателитите на НАСА могат да се видят срутилите се сгради в Порт-о-Пренс. Могат да бъдат видени и снимки на Европейската космическа агенция.

Международната общност подкрепи бедстващите в Хаити. След екипите на САЩ и Венецуела много други държави изпратиха екипи от професионалисти и материална помощ за бедстващите.

Президентите Барак Обама (САЩ), Лула де Силва (Бразилия), Стивън Харпър (Канада) и Никола Саркози (Франция) отправиха топли окуражителни думи към оцелелите претърпели този страшен природен гняв и предлагат да бъде свикана международна конференция за подпомагане на Хаити

Тъй като съобщителните връзки са били прекъснати още в началото на страшния катаклизъм и към 15 януари все още не са възстановени, дълги часове съобщения от Порт-о-Пренс са изпращани само от канадски журналист на Twiter. Няколко часа по-късно, във Facebook са били мобилизирани повече от 600 души. Интернет обществото показа, че е зряло, че е способно да отговори на новите предизвикателства в кризисни ситуации, както и на предизвикателствата, които се изправят пред цивилизацията.

Сателитни снимки от почти напълно разрушения Порт-о-Пренс

Източници