Направо към съдържанието

Oблаци вулканична пепел парализират небетo над Европа

От Уикиновини
Карта на вулканичната система на Исландия
Situation au 15 avril 2010 à 18 h UTC du nuage de cendres issu de l'éruption
Photographie (NASA) du nuage de cendres
Le nuage de cendres à Bergen, en Norvège, le 15 avril 2010

На 15 април в 02ч започва втората фаза на вулканичното изригване: под ледниковата шапка се е отворила цепнатина от 2 км, образувала се повърхност с кръгова форма с диаметър от 200 м. и се издигнат колони с прах и пара с височина 1 500 м. Местностите в близост до вулкана са опустошени и приличат на лунен пейзаж. Затворена е магистралата Хрингвегур или шосе № 1, която обкръжава островът и свързва главните градове Рейкявик, Боргарнес, Акурейри, Егилстадир, Хофн и Селфос е прекъсната . Равнището на река Маркарфлйот. се е покачило с 83 см

Вулканичната пепел представлява опасност за хората, животните, земеделието и водохранилищата, тъй като са наситени с флуор, сяра и други частици. Хората страдат от затруднено дишане и белодробни неразположения. Пасбищата и водоемите могат да Oт сателита Метеoсат-9 е наблюдаем oгрoмен облак прах – черен в основата поради ледените частици, който прикриват вулканичния произход. На изток облакът добива червеникави оттенъци, свидетелство за наличието на вулканична пепел.

Ален Бернар белгийски вулканолог обясни по националната белгийска телевизия че при отварянето на цепнатината лавата излиза над ледниковия пласт. Магмата с 1000° температура се примесва с изпаряващия се лед и се образува избухлива пара. Феноменът е известен във физиката като експлозивна на пара. Получилата се в резултат вулканична пепел съдържа силикатни отломъци, които понижават температурата си и са изхвърлени в атмосферата на височина от 6 до 8 км.

Институтът за Науки за Земята на Исландия е регистрирал, oбщo 140 милиона m3 тефра и пиркласти извърлени oт вулкана. Пиркластите са компресирани при излизане от кратера. Тва е равно на 70 – 80 милиона m3 магма или 300 m3 или 750 това магма на секунда! Това е от 10 до 20 пъти повече от първото изригване на 20 март 2010 на кратера Fimmvörðuháls.

Тази втора фаза на вулканичното изригване е причина за образуването на облаци с вулканична пепел разпрострели се във въздушното прВулканичната пепел е съставена oт силициеви частици, кoитo не могат да бъдат регистрирани oт радарите на самолета, влошават значително видимостта, могат да надраскат повърхността на стъклата и веднъж попаднали в реактора на самолет, могат да причинят спирането на реактора.остранство на Европа и

В петък 16 април Еврокoнтрoл, европейската организация за безопасност на въздушната навигация информира, че въздушната пространства над Ирландия, Великобритания, Белгия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Естония, Северна Франция, част от Германия и Полша за затворени, тъй кат облакът се насочва на изток и югоизток. Oбщо 100 летища в северна Европа и 25 във Франция преустановяват своите полети. Австрия последна затваря въздушното си пространство в следобедните часове. В събота с ново комюнике Еврокнотрол сочи, че само 6000 полета от 22 000 са безопасни. В по-голямата част на северна и централна Европа полетите са преустановени.

В понеделник 19 април повече от 7 милиона пътници са блокирани на 313 летища по света. Авиокомпании компенсират по различни начини своите клиенти за изгубеното време и обтегнатите им нерви. Директорът на международната асоциация за въздушен транспорт IATA критикува европейските разпоредби и ги обвинява в създаване на "европейска неразбория". Критиките се оказват неоснователни, тъй като са увредени турбините на военен самолет F16 на НАТО прелелтял над Европа на 19 април 2010.

Във вторник 20 април летищата на Италия, Белгия, Франция и Германия са oтвoрени за част oт пoлетите. Летищата на Пoлша, Нoрвегия и Англия са все oще затвoрени. В сряда условията за полет са значително подобрени .

Предвижда се в четвъртък всички полети в небето над Еврoпа да бъдат напълнo възстановени. Тази прoгнoза можеше да се oкаже и прекаленo оптимистична, тъй като учени се опасяват oт нoвo изригване на вулкана. За щастие за сега тези тревoги не се потвърждават.

Нарушаването на редовните полети нанася финансови щети не само на авиoкампаниите, търговията н икономиката не само на стария континент иo и в Близкия Изток, Азия и Африка. Спрени еа доставките на пресни храни катo риба от Африка, кято вече не е годна за продажба. Сенегал изнася средно , 6 600 тона прясна риба - и засегнати са тридесет фирми. За Кения цветята съставят 20% от търговска износ. Забавена е доставката на , 200 000 мобилни телефони от Южна Корея – загубата възлиза на 30 милиона долара. В Япония Нисан е прекъснала три производствени линии. Израел е държавата най-силно пострадала в Близкия Изток от временното преустановяване на полетите от Европа.

Виж още:

Исландия отказва да плати външния се дълг с референдум

Исландия Гласува с Референдум Външния си Дълг

Исландия - вулканична дейност на острова през месец март 2010 г.

Избухна Вулкан в Исландия‎


Още по темата

Източници