Направо към съдържанието

Борба за 10 декара от Морската градина на Варна

От Уикиновини

15 май 2011

На 15 април на заседание на местните депутати от комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет бе гласувано с 10 гласа „за”, 4 „против” и 1 „въздържал се” за това 10 дка от Морската градина на град Варна от публична да стане частна общинска собственост. Деактуването на земята означава, че тя може вече да бъде продавана на частни лица. Стелиян Севастианов от ДСБ запита защо срещу строителството на детска градина общината непременно трябва да се лишава от имот. Красимир Симов от „Лидер” на свой ред изтъкна, че е престъпление да се гласува подобно решение, без да има подробни аргументи за това кое налага преобразуването на собствеността.

На 9 септември 1944 г. собствениците на имота - фамилия Куюмджиеви са изгонени от комунистите след идването им на власт. Във вилата на брега на морето се настанява Тодор Стойчев, бивш първи секретар на ОК на БКП-Варна, където живее 30 години. След промените от 90-те години собствениците си връщат имота. Виждайки, че в сградата се помещава детска логопедична градина, те решават да я дарят на общината. Условието е сградата да се ползва от децата на Варна и да не се променят нито предназначението, нито собствеността й.

В последните месеци обаче фармацевтичният търговец и общински съветник Веселин Марешки, чието състояние се оценява на 100 млн. лева се свързва опита да се закупи 10 дка от Морската градина на Варна чрез сделка с общината. Два гласа не достигнаха на кмета Кирил Йорданов и 32-мата съветници от ГЕРБ, "Нашият град", "Отечество", ДПС, "Атака" и хората на Веселин Марешки за приемането на решение 10 дка от терена от 16 дка, върху който се намира детския логопедичен център в местността "Салтанат" да преминат в ръцете на бизнесмена, който в замяна на парцела трябва да построи разширение на детската градина. Срещу сделката гласуваха 11 местни депутати от БСП, ДСБ и "Глас". В изказване пред общинската сесия лидерът на БСП Варна Борислав Гуцанов подчерта, че не е против разширяването на Логопедичната детска градина и осигуряването на места за още 250 деца, но това се предлага да стане върху 6 декара, а останалите 10 от общинския имот ще станат собственост на Маришки. Гуцанов специално обърна внимание на сегашния председател на общинския съвет Николай Апостолов, че ако той и групата на ГЕРБ бяха проявили политическа воля, поредната далавера с общинския съвет въобще нямаше да стигне до сесията. Гуцанов коментира: "Имотът е дарен за деца със здравословни проблеми. Не може земята да се разделя и да се разпродава Морската градина".

На 13 май общинският съветник Красимир Узунов заяви в студиото на Дарик, че негови колеги са получили авансово по 5000 лв., за да дадат подкрепа за промяната на статута на 10-те дка земя. Когато решението мине в залата на Общинския съвет, те ще получат по още 15 хиляди. По изчисления на Красимир Узунов цената на строителството на детската градина е завишена два пъти, поради което печалбата за инвеститора от сделката за Логопедичната детска градина ще е 2 млн. лв като баланса отчитат и това, че спечелилата фирма „Стоян строй“ ще трябва да построи разширението на детското заведение, за да вземе имота. По думи на бизнесмена с гласа си като общински съветник е спестил на варненци няколко милиона лева от общински измами в особено големи размери.

Прокуратурата започна проверка по случая. Според Гуцанов не е нормално кмет в трети мандат да вкарва предложение за смяна на статута на 10 дка в Морската градина, а председателят на местния парламент да не върне проекторешението. Гуцанов, който заемаше поста преди полицейската операция, предизвикала отстраняването от председателския му пост в ОбС приветства прокуратурата, че се е самосезирала от твърденията за давани и получавани подкупи при гласуването на сделката, и предупреди, че предложението може отново да бъде вкарано за гласуване в местния парламент.

Марешки отрича да има нещо общо с терена: “Нека не се спекулира с мен - каквото съм поискал, купувал съм.” Според друга версия към имота имат интерес от ДПС. Варненският шеф на ДПС и председател на финансовата комисия Янко Станев не е бил открит за да отговори на този въпрос. Подобна сделка бе извършена през април, когато 2,4 дка от градината бяха продадени на бизнесмена Стефан Иванов - собственик на “Зърнени храни - Силистра” АД и близък до ДПС.

Говорителят на окръжната прокуратура – Варна, Радослав Лазаров каза, че не може да уточни какъв ще е обемът на проверката за корупция. Вероятно в кръга на проверяваните няма да влязат само общинските съветници, но и представители на администрацията на кмета Кирил Йорданов, подготвили промяната на собствеността на имота. До този момент над 150 декара от Морската градина на Варна са разпродадени за бизнес сгради.

Вижте също

Източници

В Уикипедия? има статия: