Направо към съдържанието

Присаждане на ребро, изработено от триизмерен принтер

От Уикиновини

През есента на 2018 година в българска болница е извършена оперативна интервенция по присаждане на ребро на 35-годишен мъж.

Иновация

Технологията с използване на триизмерен принтер да се моделира и изработи човешка кост е използвана по света до този момент само в лицево-челюстната хирургия при по-малки кости [1].

Участници

Екип от Клиниката по Образна диагностика под ръководството на проф. Галина Кирова чрез предварителна триизмерна визуализация изработва дигитален модел и след това файла за триизмерното принтиране [2]. Моделът пресъздава огледалното здраво ребро на пациента.

В изработването на 3D модела и визуализацията участва и екипът на българската компания за 3D услуги: 3Dbgprint. В продължение на един месец, след многобройни тестове екипът на 3Dbgprint успява да стигне до положителен резултат и да принтира новото ребро.[3]Специализираният 3D принтер, използван за изработката, е с голяма точност (до 90 микрона).

Такава операция не е прилагана в България. В света има няколко случая, но с друг материал и при друга гръдна кост. Хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, начело с доц. Цветан Минчев, който е началник на отделението по Гръдна хирургия, прилагат иновативния подход за замяна на отстраненото ребро на пациента.

Пациентът: хронология на събитията

Пациентът, подложен на интервенцията, е 35-годишен мъж с прогресираща деформация в областта на петото дясно ребро, придружена от подуване. Той се казва Ивайло Йосифов и се е занимавал с медицински иновации и клинични изпитвания.[4] Находката е открита при рутинна рентгенова снимка. Изследванията показват костно образувание с неизсяснен произход. По-нататък хистологичните резултати установяват доброкачествена фиброзна дисплазия. Следва отстраняване на образуванието, поради опасност да се трансформира в злокачествено или да предизвика усложнения поради бърз растеж, затрудняващи дишането. Новообразуванието е предпоставка за чести фрактури на реброто, засягане на съседни тъкани и др. След премахването на реброто се налага реконструкция за заместването му, която е осъществена в Болница Токуда.

Материалът

Имплантът е изработен от специален материал, одобрен за употреба и в Европа, и в Съединените щати: синтетичен кополимерен биологично съвместим материал, одобрен за използване от Американската администрация по храните и лекарствата.

Източници

  1. Български лекари с уникална операция – присадиха ребро, изработено от 3D принтер
  2. лекари използваха 3D-принтирано ребро в уникална операция
  3. Уникална операция на ребро с 3D реконструкция
  4. Доц. Минчев с уникална операция присаждане на ребро, изработено от 3D принтер