Направо към съдържанието

Уикиновини:Мисията на Уикиновини

От Уикиновини
(пренасочване от Уикиновини)

Мисията на Уикиновини:

е да представя свободни, безпристрастни, актуални, съществени, важни и интересни материали

Уикиновини е свободен и общодостъпен източник на новини, в който всички желаещи могат да вземат участие. Уикиновини може да е както информационен, така и развлекателен сайт за интересна и съвременна информация.

На 15 януари 2001 г. група хора започна смел експеримент - възможността на 10% от хората по света (онези, които тогава имаха достъп до Интернет) да създадат енциклопедия на всички езици, свободно и завинаги достъпна в мрежата. Този проект е много успешен.

Идеята за проекта Уикиновини е не по-малко ценна. Уикиновини е безплатен източник на новини, един от проектите на фондация Уикимедия. Искаме да създадем безплатен и достъпен източник на новини, затова каним всички да участват. Докладвайте за големи и незначителни събития въз основа на личен опит или пишете обобщена информация от други източници. Уикиновини се основава на идеята за създаване на нова информация, без да се унищожава старата. Те са създадени с вярата, че заедно можем да изградим страхотен и уникален ресурс, който ще обогати медийната среда.

Уикиновини ще бъде полезен, дори ако започнем с няколко оригинални статии, защото те представляват безплатна и неутрална колекция от новини отвсякъде. Те ще бъдат полезни в случай на неточности, защото в тези области имаме предимството на съвместен уики модел. Те ще стават все по-полезни с всеки изминал ден.

В същото време Уикиновини предоставя алтернативен източник на информация за частни информационни агенции (Reuters, ТАСС и др.). Това означава, че те предоставят на независимите медийни компании висококачествен източник на новини. Всеки може да създаде своите безплатни новини, ръководен от неутрална гледна точка. Дори и да имаме само няколко статии, те ще бъдат свободно достъпни без никаква регистрация.

Уикиновини ще следват основните принципи на Уикипедия и другите проекти на Фондация Уикимедия: свободен достъп, неутралитет и открит процес на вземане на решения.

Ние популяризираме идеята за гражданската журналистика, защото вярваме, че всеки може да даде полезен принос в показването на широката картина на случващото се в света и около нас. Време е да създадете безплатен източник на новини - от хората и за хората. Каним ви да участвате в това.

Уикиновини ще бъде информационен и развлекателен ресурс. Ние казваме: „Добре дошли!“ на нашите нови автори и ги каним да изучават и разработват различни концепции за представяне на интересна и навременна информация. Ще търсим нови формати за представяне на нашите данни и ще се опитаме да отворим вратите, за да помогнем на хората от цял свят да се възползват от нашата работа.