Уикиновини:Увод

От Уикиновини


Всичко което четете тук е написано от доброволци, такива като вас. Така както вие можете да започнете да пишете своя статия, вие можете да редактирате всяка страница, да разширявате нейното съдържание, да изправяте грешки, да уточнявате факти, да предложите създаването на правило, да поговорите с другите редактори на Уикиновини и много други неща...


Ако имате въпроси към редакторите в Уикиновини, най-добре да пишете във форума.

Кое е особеното на Уикиновини?

Всеки може да допринесе, тъй като статиите се пишат от голяма аудитория. Ние полагаме всички усилия, за да спазваме неутрална гледна точка, публикуваме репортажи при възможност.

Освен това, използваме цитати, за да спазваме висок стандарт на достоверност.

Нашите правила не предвиждат мнения и коментари в статиите — ако искате да изразите свои мисли, то използвайте блог.

Уикиновини е сроден проект на голямата Уикипедия, и за нейното развитие са необходими много доброволци. Решенията се приемат колективно в процеса на обсъждания.

Какво представлява статията в Уикиновини

Уикиновини съдържа два главни типа статии:

  • Най-общите — във вид на синтетична статия. Пренасят се репортажи от други вногочислени източници (винаги напълно цитируеми). В редки случаи един източник съдържа всички възможни факти, за по-голям обхват и детайлизиране на репортажите. Също могат да се представят всички външни субективни мнения с всякакви възможни съждения за спазване на неутралната гледна точка.
  • Друг тип статии — оригинален репортаж. Това са новини «от първа ръка», написани от редактори на Уикиновини. За това може да се прочете подробно в Уикиновини:Оригинален репортаж.

Как да започнем?

Изучете уики-синтаксиса

Необходимо е да се знаят няколко основни правила за редактиране. Затова трябва да се изучи ръководството «Как се редактират новини».

Започнете да четете, започнете да пишете

Публикуваните статии се появяват на Начална страница. Можете да започнете да ги четете, възможно е да намерите и оправите грешки, и/или у вас ще се появят идеи да напишете ваши статии.

Искаш ли да узнаеш повече?

Ръководство за статия в Уикиновини

Уикиновини имат свое собствено ръководство по оформянето, помагащо за създаване на качествени статии. То съдържа много полезни съвети, включително указания по грамматика и стил. Но 99 % от необходимото може да се научи, като се разгледат вече съществуващите статии.

Изследване използващо базата от връзки на Уикиновини

Комуникация с другите редактори на Уикиновини

Съществуват няколко способа за връзка с другите редактори.

Страницата за беседи

Кликайки върху „Беседа“ в горния край на всяка статия, попадате на страницата за обсъждане на съответната статия. На нея могат да се оставят коментари предназначени за другите редактори. Всеки редактор има също собствена потребителска страница за обсъждания, на която може да му се остави съобщение.

IRC-канали

Вижте също

Creative Commons
BY CC-BY-2.5
Информация на тази страница
българоезичните Уикиновини
достъпна по лиценза
Creative Commons Attribution 2.5.Ако имате въпроси към редакторите в Уикиновини, най-добре да пишете във форума.