Направо към съдържанието

Марсоходът Опъртюнити заседнал в пясъчна дюна

От Уикиновини

6 май

Марсоходът заседнал в пясъчната дюна
Симулация на марсохода на Марс

Марсоходът MER B по-известен под името Опъртюнити е заседнал в пясъчна дюна висока около 30 сантиметра в местността Meridiani Plunum (Мередианска равнина) на повърхността на Марс. Марсоходът непосредствено преди това беше открил двойка малки кратери, за които се счита че са образувани вследствие на микрометеорити.

Наземното управление на марсохода предприема стъпки за изваждането на марсохода от пясъчната дюна. Учените се интересуват от особеностите на повърхностната покривка на местността и как могат да се предотвратят подобни засядания в бъдеще.

Водещият учен от екипа на марсохода Стив Скуайърс в университета Корнел заяви: "Пригответе се да се наслаждавате на гледката защото няма да има друга за известно време. Оптимистични сме че ще можем да освободим марсохода, но това ще отнеме време. И преди сме попадали в подобна ситуация така че няма място за тревога."

Опъртюнити и Спирит са двата марсохода-близнаци които кацнаха на Марс на 3 януари 2004 г. Те имат за цел изследване на повърхността на планетата и предаване на данни чрез радиовръзка към Земята.