Направо към съдържанието

Потребител беседа:Григор Гачев

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
От Уикиновини
Последен коментар: преди 4 години от RMaung (WMF) в тема Reminder: Community Insights Survey

--Seraphita 19:16, 7 март 2010 (UTC)== Двадесет години от обединението на двете Германии ==Отговор

Здравей Григор, Можеш ли да пуснеш в портала "Двадесет години от обединението на двете Германии"?--93.123.70.9 01:42, 10 ноември 2009 (UTC)Отговор

Много ти благодаря. А дано стаптира Уинивини! Но имаме разминавиания по статията Двадесет години от обединението на двете Германии (10 ноември 2009 г., 01:18 ч.)‎ (вътрешните препратки уви, не работят).

1. "домина от стиропор" - стиропор или полистерол? Мисля, че е полистерол, един от видовете пласмаса. Какви са ти доводите в полза на стиропор?

2. Променил си "свалиха своите домина" със "събориха своите домина". "Свалиха своите домина" е разбира се по-добре. Не разбирам твоята промяна?


3. Изтрил си последните няколко изречения. Добре де, приемам. Но това не е лично мнение, а допустим край на статията. Иначе, припомнянето преди 20 години виси. Това не е лично мнение, читателят има избор и не налагам мнение.

4. Можеш ли да сложиш между-езиковите препратки? --Seraphita 16:30, 11 ноември 2009 (UTC)Отговор

 1. Полистирол е пластмасата. Стиропорът е полистирол, силно разпенен с въздух по специална технология (над 95% е въздух). Разликата е като между вода и пяна.
 2. Под "домина" се разбират плочи за домино, а не маски. Сигурно това те е подвело - маска се сваля, но плочка от домино се събаря.
 3. Последните изречения са не лично мнение, но не и допустим край на статията. Те са коментар. А мисля, че коментари (освен специални коментарни статии от официални източници, така че да са новина сами по себе си) не са приемливи в Уикиновини.
 4. Ей сега ще пробвам. -- Григор Гачев 13:07, 12 ноември 2009 (UTC)Отговор
 1. Много ти благодаря. Позабравила съм форматирането в Уики, ще си го припомня и ще науча още.
 2. Обмислям първата страница. За сега там изглежда не могат да се правят никакви промени. --Seraphita 14:24, 12 ноември 2009 (UTC)Отговор
За първата страница - имам план да накарам бота да поставя там автоматично последните новини, но към момента не съм успял да измисля как да го реализирам. -- Григор Гачев 00:32, 14 ноември 2009 (UTC)Отговор
 1. Ще има ли нещо за изборите от Нетинфо?--Seraphita 22:31, 15 ноември 2009 (UTC)Отговор
Не ги знам, а и да има, ще е под тяхно авторско право. (Ако имаш предвид Спешно.Инфо, то е съвсем различно нещо. Засега не знам дали ще има нещо за изборите, или не; ако се чудиш дали да пускаш новини, или не, пробвай да пуснеш. :-) ) -- Григор Гачев 23:54, 15 ноември 2009 (UTC)Отговор

Изтриване и др.

 1. Съжалявам Григор, оставих ти доста работа - за изтриване. Би ли оставил само последната редакция на статията Конфликт на интереси между БАН и министерството на финансите; министърът на финансите сипе обиди към българските учени‎? Ако има нови читатели, ще е по-добре да имат по широк обзор за последни промени. Статията разбира се не е завършена и не в окончателна редакция. Благодаря ти за съдействието.--Seraphita 23:21, 16 ноември 2009 (UTC)Отговор

Всяка статия е реално само последната си редакция. Тя е, която виждат читателите. Другите редакции са достъпни само през историята й, и няма как да бъдат изтрити, нито е нужно. Ако имаш предвид, че си местила статия няколко пъти и трябва да изтрия оставащите после пренасочки, за това няма никакъв проблем. :-)

Справяш се направо великолепно с новините! Няма нито помен от нещата, за които те гледаха накриво Борислав и Спири. Браво! :-)

Към момента се сещам само за две дребни неща. И двете са повече стратегия на работа, отколкото някаква грешка.

Едното е слагането на дата в началото на новините. Не пречи, но реално не е необходимо - категорията им си носи датата. В автоматичния списък на последните новини (правя последни изпитания - ако всичко е наред, ще тръгне още днес) обаче леко разваля фасона... Знаеш ли какво ми хрумва? Ще направя специален шаблон, който да слагаме. Хем ще дава начални дата и час на новината, които не се променят със следващи редакции, хем Ботчо ще може автоматично да го маха или преоформя, според нуждата. Става?

Другото е броят на категориите, които правим за новините. Броят категории в новинарски сайт трябва да е съобразен с броя на новините: за повече новини - повече категории, за по-малко - по-малко. Новините от Спешно.Инфо например си идват с категориите от там (леко преработени), така че носят със себе брой категории като за сайт с под сто новини дневно. Ти обаче си много щедра - правиш толкова различни категории, като че ли имаме десетки хиляди новини дневно. Образно казано, правиш великолепна по качество подкова, но като за вол, а не като за жабче. :-) Искаш ли да си разработим някаква скромна система категории, и да използваме само тях? Така ще ни е мъничко по-трудно, но ще улесним читателите. -- Григор Гачев 13:25, 17 ноември 2009 (UTC)Отговор

Категориите ги слагам според логиката на статиите. Ако имаш предвид кат. Цензура, мисля че ще ни е нужна, доколкото виждам от нашите и чужди медии. Само по дата не бива да се категоризират новините.--Seraphita 14:21, 17 ноември 2009 (UTC)Отговор
Според мен категоризирането по дата е основното: 99% от читателите се интересуват не от какво е било важно преди година, а какво е дори маловажно, но е днешно. Затова то трябва да остане дори ако всички други се премахнат.
Имам предвид не конкретни категории, а броят на категориите. Твърде е голям, като за сайт с огромен новинопоток е. Ако човек тръгне да разглежда примерно "Цензура" или "Квебек", ще вижда там по няколко новини годишно - тоест, категорията губи смисъла си. Ако получавахме по десетина-двайсет хиляди новини дневно, щеше да е ОК. Уви, това надали ще стане скоро, така че нека помислим как да ограничим броя на категориите, които използваме. -- Григор Гачев 14:26, 17 ноември 2009 (UTC)Отговор

Шаблонът е готов - виж Шаблон:Новина-дата-час. :-) -- Григор Гачев 14:12, 17 ноември 2009 (UTC)Отговор

Идеално! Ясно и прегледно, много благодаря. Ще го изпрбовам още довечера. --Seraphita 14:17, 17 ноември 2009 (UTC)Отговор
Има ли някаква специална причина, в статиите качени от Ботчо да не работят линковете? Ако не,

ще ги ушкшфицирам утре.--Seraphita 22:42, 18 ноември 2009 (UTC)Отговор

 1. Пооправих линковете. Нали доброто момче Ботчо няма да се обиди?
 2. На Начална страница ми се качваха веднага статиите, днес нещо не става. Имам статия за промените в акциза на тютюна и алкохола. Цифрите за Румънците, колкото и да е странно са такива. С тях казват, че Европа няма какво да им се меси за количеството произведен алкохол, и че Румънците, ако искат, ще си произвеждат домашен алкохол в неограничени количества.

Вандализиране

Сигнализирам ти, че Последни новини са изтрити--Seraphita 00:09, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Тъкмо бях започнала да мисля, че нещата са се променили в Wikipedia и Уикиновини. Тъкмо се зарадвах вчера, че Spiritia се е заинтересувала от проекта Уикиновини. една от най.ценените администраторки в Wikipedia.bg постави подписката в Последни Новини. Не мислех, че мястото и е точно там, но разбира се, се зарадвах. Наложи се да направя промени, и така наречената подписка да не се отваря само от мойта страница, както бе първоначалния ми замисъл. Със сигурност след промените, страницата не изглеждаше добре, казах си ще я оправя на следващия ден. Сега се оказа, че се сърдиш ти. Не разбирам какво толкова те бърка тази подписка? В много други Уикиновини има към всяка статия отделна страница за Мнения. Защо и тук да не е така? Дали да е подписка - не съм сигурна, защото са малцина тези, които са си регистрирали интернет подпис, и на практика няма как това да се реализира на практика. Но така поне, хората - ако има желаещи да споделят мнение ще са сигурни, че на тяхната мнение ще се обърне внимание. Проблемът е много болезнен и не от вчера.

И както е отдавнашна практика в Wikipdia бг, се действа с тоталитарни подходи, да не кажа тоталитарен манталитет и неудобните въпроси остават винаги без отговор. Разбира се, ти си действително твърде ангажиран, и аз ще трябва да ти се извиня.

Извини ме и за острия тон, но понеже съм почти уверена, че няма да отговориш поради липса на време или други причини, се питам какво да мисля за цялата тази история? Вероятно няма да кажеш и защо са изтрити новините от втория прозорец Последни новини. Както искаш, но поне се надявам да намериш време да помислиш дали си прав.

Иначе, както знаеш, твърде много ценя приносите и усилията ти за Wikipeia и Уикиновини, както и перото ти. --Seraphita 09:10, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

 1. За Ботчо - няма да се обиди. Напротив, така му е по-лесно. :-)
 2. За изтриването - изтрит е всъщност прозорецът Избрани новини. (Наистина е добре да се позапознаеш с уикисинтаксиса и механизмите на уикито.) Понеже реално сме двама души в уикито, всичко е на нас, и не е рационално да правим гласувания за избрани новини; също, една новина глътва много усилия, докато стане като за избрана - докато сме толкова малко, е по-добре да си насочим усилията изобщо да има що-годе прилични новини.
 3. За подписката - вероятно Спири не я е погледнала, и не е видяла, че това е подписка, а не новина. Ще й дърпам ушите за това. Тук е новинарско уики, и трябва да има само новини - здравословни съвети например сигурно биха били още по-полезни и нужни от подписките, но и тях не бива да ги има тук. За подписки има специални сайтове; Оксипедия също става. Тук не бива. Дори само на твоята страница - личните ни страници тук са свързани само с работата ни в уикито (тоест, по новини), други наши инициативи трябва да са другаде: моят блог примерно не е в Уикипедия, въпреки че там ще го четат много повече хора, а на отделен сайт.
 4. Тук също има страница за мнения към всяка отделна страница. Погледни екрана - той е добро запознаване със системата. :-) Ето ти първият урок:
На най-горния ред са линковете, които касаят теб. През "Изпробвайте Бета" можеш да разглеждаш и да работиш с предлагания нов интерфейс - той обаче още е доста бъгав, и често омазва нещата, не ти го препоръчвам. "Seraphita" сочи към личната ти страница, а "моята беседа" - към страницата й за мнения (където си пишем един на друг: това, което четеш в момента, е на моята лична страница за мнения). "моите настройки" е разни полезни настройки (не си играй с тях, преди да поопознаеш системата). "моят списък за наблюдение" в Уикиновини не е толкова полезен, върши повече работа в Уикипедия. "моите приноси" е списък на всички редакции, които си направила тук. "излизане" означава да се от-логнеш тук, и да можеш да се логнеш като някой друг (или пак като себе си).
Под него е редът с линкове, които касаят текущата страница; оформени са като табчетата на страници на тефтерче. Първото е "потребител", "страница", "проект" или друго, в зависимост от каква точно е страницата - лична, новина, проект или друго. Второто, "беседа", е страницата за мнения към тази страница - има я към всяка страница. Третото, "редактиране", ти е добре познато. :-) Четвъртото, "история", е преглед на всички редакции на тази страница (позволява и още доста други неща). И т.н.
 1. И една последна подробност: Водещите новини не бива да са твърде много. Две-три е ОК, повече - не. Затова махнах най-старата и най-малко актуална. -- Григор Гачев 11:39, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор
 1. Бяха изтрити всички новини нази сутрин от последни новини. Както и да е. Ако имаш предвид като страница за мнения "Беседата" - там се обсъждат статиите, и не е място за мнения. Не бих искала още да пробвам друга версия, не зная дали ще се справя. Използвам като браузер и Internet Explorer и там адреса се изписва с проценти и цифри. Дали като информатик имаш някакво обяснение? Spiritia да да не огледа и премисли нещо? Ами! Познаваме я! Върнах се късно, добре, че погледнах. На първа страница не може да има подписка под категория Serаphita. Добре, че имах още интернет. Щеше да стане много конфузно и трябваше аз да се червя после!
 2. Другото освен за Версия Бета, ми е разбира се ясно, все пак съм била там редактор. Подписка така и няма как да се подпише в УикиНовини, нито другаде. В друг сайт не виждам в кой може да има информация за акциза на домашния алкохол в Румъния, така че няма смисъл. Не виждам нищо лошо да има страници с мнения, въпреки че като видя какви са коментарите по вестниците и колко неграмотни има сред тях, ме е страх от експеримента. Но мисля, че просто някои обичат да се правят на такива, каквито не са. Някои може и да им плаща да пишат дивотии.
 3. Да, за сега сме само двама, лятото и пролетта обаче се бяха регистрирали доста нови редактори. Жалко, изпуснахме ги. Затова и ще те помоля, като правиш такива съществени промени, като снощи или тази сутрин, да ме предупреждаваш. Тази сутрин бях много стресирана от факта. --Seraphita 12:25, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор
 4. Ето че прозорчето Избрани новини, е в същност много полезно. Нямаше да се налага да слагам статията Конфликт на интереси между БАН и министерството на финансите; министърът на финансите сипе обиди към българските учени в прозорец Последни новини. Всички статии тук били избрани писа като мотив Spiritia. Едва ли е имала предвид че статиите са качествени. По скоро има предвид, че от новинарския сайт, за който имаме разрешение и се труди Ботчо никой не би се заинтересувал да му е избрана статията. А след като аз съм един от само двамата редактора, няма смисъл да ди избирам сама статиите. Обаче не е права... Логиката е друга и добре е да има такъв шаблон избрани статии. --Seraphita 12:52, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор
 1. И още една молба, Григор. Знаеш ли как бялото поле около снимката на Восещи Нонини на Хермав Ван Ромпюй да се махне. На френски командата се задава с "без поле". Благодаря ти!--Seraphita 17:35, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор
 2. Освен това на Ботчо (дали е Ботчо или някой администратор, не зная), си му заложил прекалено твърди правила за работа. В последни новини бях направила два раздела: От Света и от България. Може да е и от браузерите използвам зва, обаче не ми се вярва. ПРомените се бяха нанесли, след което изчезнаха.--Seraphita 17:43, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор
Последните новини тази сутрин бяха изтрити от Ботчо - нали още го доизпипвам... Беседата е екстра място и за мнения за статията, защо не? Изписването на адреса с проценти и цифри - кирилицата не е пряко позволена в Интернет адреси, и затова се използва т. нар. URL encoding, той е чрез проценти и цифри.
Подписка има как да се подпише, има специални сайтове за подписки. Но в Уикиновини не бива. Че много журналисти са не съвсем грамотни, а в много медии се води платена политика, е факт, затова имаме и Уикиновини като независимо място. (Новинарската част на Спешно.Инфо също е създадена с тази цел.) За редакторите и промените - извинявай, друг път ще те предупреждавам.
За избраните новини - процедурата по избирането на новини е същата като в Уикипедия, гласуване за новината с поне десетина участвали и 14-дневен срок, и т.н. За това време, дори ако хората ги има, новината вече е история. А друга свястна процедура за избрани статии в уикитата засега няма измислена, пробвани са много процедури, не излизат читави. Но пък Водещи новини е чудесно място: според мен статията за министъра на финансите и БАН е право за там, но не исках да ти се меся.
Бялото поле около картинка е задължително, ако под нея ще има надпис: то се получава от рамката, в която под снимката стои надписът. А според мен и не е грозно - няма нужда да се маха.
Шаблонът Последни новини е царство на Ботчо, а той е доста глупав. Не умее да прави разлика между новини за България и новини за света - мислил съм доста по въпроса, но не успях да го науча. Така че, ако искаме да имаме винаги актуален списък на последните новини, е по-добре да го оставим да се справя колкото може. Ако измисля как да го науча да различава едни новини от други, ще го направя, но засега няма как.
Между другото, моля те, не прави по няколко различни копия от една и съща статия. Местенето е ОК, но примерно статията за Херман ван Ромпюй я имаше цялата под две различни имена, тази за Симеон Дянков и БАН - също. Ако случайно сбъркаш името при създаване (случва се на всеки), мести статията под новото, а не я направо прави и под него. Читателите се чудят, Ботчо се шашка, а аз после бърша дублиращите статии с жал на сърцето за двойния ти труд. -- Григор Гачев 19:53, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Форматиране и пр.

Здрасти, дай една лапа за форматиране. За сега мисля, че в Водещи новини трябва да остане статията за FAO и срещата в Рим. Имаше място. Новината съвсем не е малко значима, а сезмицата още не е мивала!--Seraphita 20:38, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Сложи я тогава обратно, но махни някоя друга. Самата идея на водещите новини е да не са твърде много. За уики с новинопотока на БГ Уикиновини е нормално да са две: позволяваме си три, но повече наистина е "видяла жабата, че подковават вола". Не бива.

Снимката пак е разделила текста на първа. Можеш ли да намалиш бялото поле около снимката?--Seraphita 20:44, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Не е нужно. Нещата изглеждат на всеки компютър различно: няма как да ги направиш така, че на всеки да изглеждат отлично. Едни компютри имат по-широки екрани, други по-тесни, и т.н. Да не ти пука, че нещата не изглеждат идеално.

Одвен това, ако четворката за новини не ти харесва, може да се прибави и бюджета за 2010 на правителството. Страницата е разтегателна, нищо няма да и стане. --Seraphita 20:46, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Тройката, не четворката. Четири са твърде много.

Посъкратих малко от водещата за седмицата новина. Може би просто трябва да се понамали растера за да може да има повече информация на първа. Мисля, че и бюджета за 2010 трябва да е във водещите. Гласува се тази седмица. Така новините ще са пет. Ще гледам във водещи да пиша по-малко, но тази сезмица бяха прекалено важни! Така или инчае първа трябва да има друг облик. --Seraphita 21:21, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Така е, някои седмици са по-важни. Затова и допускаме да има три водещи новини. А обликът... иска се да имаш малко опит с уеб дизайн, за да можеш да преценяваш какво би било добър изглед и на други компютри освен на твоя. Първа наистина има нужда от подобряване, но ще е след края на този месец, тогава ще имам повече време.

Може да се разреши проблема, като колонката в лява де свие малко. Не е нужно да е толкова разтегната. А прозорецът Избрани новини... то просто не може без него! --Seraphita 22:13, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Нямаме избрани новини, и няма как да имаме. Не сме достатъчно хора, и сме в новинарско уики. Затова и не ни трябва тази кутия.

Нещо не е в ред. Като последни новини не бива да излиза Моето мнение... Нещо трябва да промени Ботчо!--Seraphita 22:16, 21 ноември 2009 (UTC)Отговор

Изтрих мнението. Шели, Уикиновини е място за новини, а не за мнения и подписки. Каквото и да е освен новини тук ще бъде трито в момента, в който някой от администраторите го забележи. Вече на няколко пъти се застъпвам да не бъдеш блокирана. Моля те, не го прави повече - ще дойде моментът, когато няма да мога да те спася. -- Григор Гачев 01:35, 22 ноември 2009 (UTC)Отговор
 1. И пак не си прав. в Wikinews на испански имат към всяка статия друга с мнения. Не разбирам защо и тук да не е така? "¿Tienes alguna opinión sobre esta historia?

¡Publícala!" - ти май зваеше английски? Превеждам: Имаш ли мнение за тази история - Публикувай го. Така че не разбирак нашето упорство. Хем ще науча, къде отиват изтритите страници. Мисля, че оставаха някъде и не се заличават напълно.

 1. Да върнем раздела с Избрани Новини. Не се сещам за адекватво друго име за раздела.
 2. Да оправим снимката на първа. Разделя грозно текста.
 3. Да понамалим колоната в лява, за да шма повече място за текста. Нали е теоритично възможно да се направи?
 4. Да върнем статиите с мнение. За сега това е--Seraphita 06:38, 22 ноември 2009 (UTC)Отговор
 5. На английски към статиите има също Have an opinion on this story? Post it! Така че, бих те замолила да върнеш Мненията за да не губя време. Благодаря предварително.--93.123.70.9 06:49, 22 ноември 2009 (UTC)Отговор
За да имаме специални страници с мнения, е нужно да се отвори още едно именно пространство. Това не е по силите на администраторите - правят го стюардите на Уикимедия. При положение, че рядко стигаме и десетина новини на ден, и имаме под хиляда читатели, дори да пусна молба към тях за именно пространство за мнения, те само ще ме наругаят в отговор, и с право. Страници за мнения предлагат обикновено уикита със стотици новини на ден и стотици хиляди читатели. А на страници в основното именно пространство мнения не бива да има, и няма да има. Може би по-нататък, като Уикиновини се поразрасне и привлече още редактори. Засега обаче просто няма как.
Има и още нещо. Гледала ли си коментарите и мненията под вестникарските статии в Интернет? Големият процент са дело на псувачи и психопати, които изливат като кофи с помия комплексите си върху околните. Напоследък този момент започва да отминава, но все още е силен - нека изчакаме, докато спадне още. Иначе българското Уикиновини бързо ще заприлича на селски нужник. Надали ще ти е приятно да редактираш на подобно място...
Ще повторя за последен път: ние нямаме избрани новини, и няма как да имаме. При това положение разделът е безпредметен - съдържанието му няма да отговаря на името. Затова няма да бъде върнат.
И за снимката на първа ще повторя за последен път: тя разделя грозно текста на твоя екран. На други ще стои абсолютно различно. Няма как да я нагодиш така, че на някой екран да не е грозна. Или трябва да я махнем, или да я оставим така. (Или да я променим както ни скимне иначе - на един екран ще се оправи, на друг ще се развали.)
Проблемът е не в недостатъчно широката колона за водещи новини, а в прекалено многото текст и новини в нея (вече също съм писал по въпроса два-три пъти). Новини от степента на важност, която ти слагаш там, винаги ще има по много - ако имаме повече новини, ще са десетки дневно, и колоната ще стане десет екрана дълга: никой няма да я чете. Затова ще решаваме проблема не като разваляме каквото е правилно, а като оправяме каквото е грешно - като намалим броя новини във Водещи новини. Да, някои с нищо не по-лоши от другите ще отпаднат. Това е положението.
Лоши в какъв смисъл? Лошо написани или нелицеприятни и мрачни?
В каквото щеш отношение. Във Водещи новини не бива да има (при сегашното положение) повече от три новини. Единственият начин там да влезе новина трябва да е някоя да излезе. Често тази, която излиза, няма да е с нищо по-лоша от влизащата, освен че ще е по-стара. Уви, няма как.

Съгласна, за в бъдеще да са по кретки, само с няколко изречения. Може ли да се раздели Колонката Пследни новини както го направих вчера Послени новини "От Света" и по надолу "От България?" промените после ичезнаха.

Ботчо няма как да различава новините от света от новините от България, така че ще замаже разделението. Ако успея да го науча някак, може и да го мислим, но ще изисква бая изкуствен интелект... :-(
Ще се разберем ли за страница "Мнения", каквато има в Уикинюз на Английски и Испански? --Seraphita 12:51, 22 ноември 2009 (UTC)Отговор
Може би след година-две, когато уикито събере достатъчно новини и потребители, за да не ни наругаят стюардите. Засега не.
Пояснявам малко механизма на уикито, за да имаш представа къде е проблемът:
Уикито се състои от т.нар. именни пространства. Всяка страница задължително спада към определено именно пространство.
Едно от тях е т.нар. основно - то няма свое име, и служи за основната тема на уикито - енциклопедични статии в Уикипедия, новини в Уикиновини и т.н. Друго е например Потребител - то служи за лични страници на потребителите. Трето е Категория - за категориите. Четвърто е Шаблон - за шаблоните. И т.н.
Към всяко от тези именни пространства (да ги наречем главни) има по едно допълнително именно пространство - съответната беседа. Към основното пространство върви пространство Беседа. Към Потребител - Потребител беседа. Към Категория - Категория беседа, към Шаблон - Шаблон беседа, и т.н. Това е механизмът, който дава възможност всяка страница да си има и беседа.
За да не нарушава пускането на мнения идеята на уикито, за тях трябва да се направи ново именно пространство - Мнение - и да се прикачи като допълнително към основното, както е прикачено за него Беседа. За съжаление, стюардите няма да го направят за уики със само двама редактори, десетина новини и под хиляда читатели дневно. Докато не стигнем поне двайсетина редактори, поне сто новини средно на ден и (най-важното) поне двайсетина-трийсет хиляди читатели, нямаме шансове да ни го направят. Преди към месец бяха нужни купища лични връзки, за да направят нещо далеч по-дребно и нужно. Толкова голямо нещо нямаме как да го извоюваме, засега.
Поставянето на мненията в основното пространство пък е абсолютно недопустимо - то е за новини, и само за новини. За поставяне в основното пространство на неща, на които мястото не е там, потребителят се блокира директно, може и без предупреждение. Затова няма как да имаме страница за мнения и по този начин. -- Григор Гачев 17:59, 22 ноември 2009 (UTC)Отговор
100 Новини дневно? Ти сънуваш! Такава продукция няма нито в английското, нито в испанското, нито във фреското, нито в руското новинарско Уики. Андджек де, не става дума за писане в главното именно пространство. В статиите Конфликт на интереси между БАН и министерството на финансите; министърът на финансите сипе обиди към българските учени (13 - 18 ноември 2009г.) и Ново повишение на акциза върху цигарите и алкохола (20 ноември 2009, 11:18) ; към който исках да пусна Мнениие най-отдолу изрично посочвах, че мненията се пишат на друга страница и го бях пуснала като линк. Така че наистина не разбирам! Ако се чака още година -всичко ще отшуми! Съ всем не вярвам стюарите да имат нещо против да има страница Мнения в българското новинарско уики! Бях дори направила категорийка за тези страници. Започваш наистина да ме изумяваш! Бях останала със съвсем друго впечатление от уикипедианската среща, преди 2 години ли беше? Зная разбира се за възможността ти да ме блокираш. Само че не аз нарушавам етиката и приниципите в Уикиновини. Може би щеше да ми направиш услуга. Имам страшно много работа! Все пак предпочитам да не съм блокирана. Ама никак, никак не си прав!--Seraphita 11:23, 23 ноември 2009 (UTC)Отговор
Проблемът е, че страницата за мнения също се намира в главното именно пространство. Нямаме си отделно, за мнения - оттам идва проблемът. Стюардите ще имат нещо против не мненията, а да се занимават с българското Уикиновини, при положение, че то има толкова малко новини дневно.
И аз съм абсолютно за да има такава страница, но просто към момента не ни е по силите да се преборим за нея. Има си точно определен начин как се правят, с отделно именно пространство, а към момента не ни е по силите да се преборим да го извоюваме. Надявам се, след като броят новини се качи още и редакторите се увеличат поне малко, да имаме надежда за благосклонност. Знам, че страницата за мнения спомага за популярността. Но към момента няма как. Налага се да изчакаме, докато пораснем достатъчно. -- Григор Гачев 16:26, 23 ноември 2009 (UTC)Отговор

Връзки

Нещо ти се губи http://www.speshno.info във връзката към източника. Виж [1], а и предишните няколко. --Nk 07:38, 25 ноември 2009 (UTC)Отговор

Картинки

А бе, Григоре защо трябваше да махаш картинката от страницата на Stanqo‎? Това е потенциален радяктор, защо трябва да гоним хората? Каквато ти пречеха градовете?
Наистина в момента няма новини към тях. но щяха да ни свършат добра работа. В последни новини всичко е в насипно състояние. Писах ти да разделим страницанта на Последните новини от Света и Последните новини от България. А закщо не и на градове--Seraphita 09:40, 25 ноември 2009 (UTC)Отговор
Вземи да стегнеш Ботчо. В последнит страниците страници нещо съвсем се е уплел. Ама като информатик, не зная, дали не тестваш си и поне за сега не пипам нищо. Само чакам отговори на поставените от мун въпроси!--Seraphita 23:42, 25 ноември 2009 (UTC)Отговор
 1. Това НЕ БЕШЕ страницата на Stanqo. Страницата му е Потребител беседа: Stanqo. Това беше страница, която той е създал за себе си в основното пространство, запазено САМО за новини. По тази причина, като съвестен администратор, я изтрих на секундата. Ако го е направил умишлено, ще го блокирам безсрочно без никакво колебание.
 2. Статиите за градове бяха в основното пространство, запазено САМО за новини. По тази причина, като съвестен администратор, ги изтрих на секундата. И т.н.
 3. Страницата за Последните новини се прави изцяло от Ботчо, а той няма как да различава новини за света от новини за България, за да знае коя в кой раздел да сложи. Същото важи за разделяне на градове. По тази причина ще се наложи да не бъде разделяна. Не ми се сърди, но прочети по-нагоре по беседата колко пъти съм го обяснил! -- Григор Гачев 19:23, 26 ноември 2009 (UTC)Отговор
Водещи Новини на първа може да понесе още едно заглавие според мен, поради важността на темите. --Seraphita 15:50, 4 декември 2009 (UTC)Отговор
Важни теми има винаги и непрекъснато. По тази логика, водещите новини трябва да станат поне сто. Една новина може да е водеща не повече от три дни, освен ако не е новината за края на света. -- Григор Гачев 16:52, 4 декември 2009 (UTC)Отговор
Виж какво, Григоре, наистина не си прав! Така съсипа цялата страница! Усещам я като обезглавена! Какво ти пречи да оставяш пет новини? При положение, че раздел Избрани новини е махнат, поне във водещи новини може да има още няколко. Поне докато привлечем още редактори! За мен това е очевидност. Питам се само дали за теб наистина махането на част от новините не в ущърб на страницата? Или има някакви други причини? Които така и не обясняваш! Излиза, че просто по напълно формални причини държиш на чеслото три! Хайде, пак аз остъпчивата - може да съкратя текста към всяка една от новините, но нека бъдат повече, А? И не се укривай зад мълчание или авторитарни приоми! И аз имам много, ама много раБота! --Seraphita 18:14, 4 декември 2009 (UTC)Отговор
ГРИГОРЕ, твоя бот ботчо прави мазало! вземи да видиш как да си сътрудничим, вместо като е напачено да те няма, да не отговаряш на редица въпроси и да се държеш авторитарно. Надявам се на твоуто разбиране--Seraphita 01:12, 7 декември 2009 (UTC)!Отговор
И сега вече, Григоре, за няколко д дена, не сваляш никакви новини он Водещите Новини! Надявам се, разбираш защо! Благодаря.--Seraphita 09:11, 7 декември 2009 (UTC)Отговор
Григор, не зная как си програмирал Ботчо - но е много досаден в повтаряне на едни и същи грешки! Виж в историята на Последни Новини как според мен трябва да изглежда страницата! Ботчо е сигурно прекрасно момче, но не разбира всичко. Напослдък дори не е качвал новини от Спешно.Инфо. Какво му става на доброто и услужливо момче? Ти че си много зает, никакво съмнение! Винаги си бил на педал! Все пак, моля те, вземи да го стегвш момчето, или ми обясни как аз да огранича неправомерни негови действия! Благодаря ти! --Seraphita 19:35, 9 декември 2009 (UTC)Отговор

Григоре, направи нещо! Мазалото на първа Последни новини е тотално! Безобразно е! Вземи мерки! Поправям страницата за последен път! Тъй като за безобразния изглед на старинцата не носи отговорност администратор или редактор, се чувтствам в пълното си плаво да я поправя ощу веднъж! --Seraphita 20:40, 9 декември 2009 (UTC)Отговор

Шели, това не е Уикимнения. Това е Уикиновини. Ако го беше разбрала, в момента Последните новини нямаше да бъдат оплескани. -- Григор Гачев 23:16, 9 декември 2009 (UTC)Отговор
Затрих всички страници за мнения, които открих. Почистването на линковете, които си напляскала в новините към страници за мнения, ще оставя на теб. Ако до един ден не са изчистени всичките, или ако още веднъж пуснеш дори една страница за мнения, ще обмисля идеята да те блокирам. Ако вредата от един редактор превишава ползата от него, Уикиновини няма нужда от него.
Също, докато не научиш отлично всичко, което има да се знае за структура на уики и за уики-синтаксис, ще те помоля да не се опитваш да правиш организации и промени. Зор видях, докато оправя бъркотията, която беше натворила (и която беше подшашнала Ботчо). -- Григор Гачев 23:49, 9 декември 2009 (UTC)Отговор


Съжалявам за затрудненията, които съм ти създала, Григор. Обаче едва ли изтриването в релеваннатните страници за да се поправят грешките, ти е загубило повече време и ти е коствало повече усилия отколкото на мен, за да поооправя първа страница и да разбера с какъв синтаксис мога да подобря първа страница.

Pages Opinions

- "Ако вредата от един редактор превишава ползата от него, Уикиновини няма нужда от него."? Моля? Ти сериозно ли мислиш, че съм нанесла повече вреда от полза в българското уики? Да виждаш друг редактор, който да е писал толкова статии в това уике? Според мен трябва да ми се извиниш за такава обида!

Тези страници с мнения трябва да ги има, както ги има в Wikinews на английски, испански и други езици. Така че ти би трябвало да върнеш страниците, а не аз да трия от статиите линковете. Решението на повече редактори и повече администратори по един и същи въпрос, и то от уикита на различни езици, са вероятно по-меродовни от мнението на само един администратор! Или? Може би ще наложиш волята си и върху новинарските уикита на други езици и страниците с мнения ще бъдат въобще премахнати? Хм! Как ще стане тая?!

Считам поредното налагане на волята ти, по въпроса за страници с мнения за налагане на еднолично мнение, което влиза в противоречие с етиката на Wikipedia и на Wikinews! Изтъкната от теб причина, че Уикиновини не е Уикимнение е неоснователна и недостатъчна причина да не съществуват страници с Мнения в УикиНовини. Още повече, че един от записалите се за редактор беше написал своето мнение, както и аз бях писала моето. Така че бъди така добър да върнеш страниците с мнения! --Seraphita 03:33, 10 декември 2009 (UTC)Отговор

Така е, написала си немалко статии за новини. Но си направила и немалко глупости, които са оправяни после от Борислав, и тук-там от мен. Балансът ти като цяло не е добър. Ако работиш в рамките на предназначението на уикито, ще става по-добър. Ако не, ще става още по-лош, а вече е достатъчно лош.
За страниците с мнения вече обясних (не)веднъж. Ако нямаш желание да го разбереш, вината не е моя. Мое е задължението да блокирам тези, които не разбират как се работи в уики, но държат да наложат своето. Ще го спазя.
(Срокът за премахване на линковете към страници с мнения от новините, в които си ги сложила, тече. Не ги ли махнеш, ще считам, че си отказала да поправиш свой вандализъм. Познай какъв ще е резултатът.) -- Григор Гачев 20:16, 10 декември 2009 (UTC)Отговор

Pages Opinions

"Si les dommages fait par un rédacteur dépassent son utilité sur Wikinovini, Wikinovini n’a pas besoin d’u n tel rédacteur et pourrait s’en passer" ? Pardon? Penses-tu sérieusement que j'ai fait plus de mal que de bien sur Wikinews en bulgare? Il n’y a pas de nombreux rédacteurs sur Wikinews en Bulgare à part moi. Je pense que tu devrais me présenter des excuses pour cette insulte! Ne le crois tu pas?

Les pages Opinion devraient exister sur Wikinews en langue bulgare, comme elles en Wikinews en anglais, espagnol et autres langues. C’est donc à toi de remettre à leurs places les pages que tu as effacées et non à moi d’effacer les liens des articles vers les pages d’Opinions

La décision de nombreux rédacteurs et administrauteurs devrait prévaloir sur celle d’un seul administrateur. C’est la vérité, non? Tu ne pourrais pas imposer ta volonté aux autres Wikinews et interdire l’existance des pages Opinion. Je ne comprends pas alors pourquoi tu le ferais sur Wikinews en bulgare. J’ai bien raison, n’est-ce-pas?

Imposer ta volonté pour l’existence ou non des pages Opinions de la manière dont tu le fais est un acte autoritaire et contredit l'éthique de la Wikipedia et Wikinews!

Pour seule explication tu a dis plusieurs fois que Wikinews n’est pas un Wiki pour opinion. D’acccord . Mais ceci n’est pas un motif suffisant pour que les pages Opinions ne soient pas créer.

En outre tu as effacer une page Opinion avec des reflexions de deux rédacteurs. C’est donc toi qui a commis une partialité et une iniquité. Non?

Aurais-tu donc la bonté Grigor Gatchev de remettre les pages Opinion effacées par toi?--Seraphita 04:37, 10 декември 2009 (UTC)Отговор

"Si el daño es superior a un editor de beneficios, Wikinoticias no lo necesitan."? ¿Por favor? ¿De verdad que me causó más daños que beneficios a la wiki de Bulgaria? No hay muchos escritores en Wikinoticias búlgaro a mí mismo. Creo que debería obtener una disculpa por el insulto! ¿No te parece?

Las páginas de opinión, debería estar disponible en el idioma búlgaro Wikinoticias, ya que Wikinoticias Inglés, español y otros idiomas. Así que para que usted pueda regresar a sus lugares de las páginas que ha borrado a mí y no para eliminar los enlaces a las páginas de artículos Opiniones.

La decisión de muchos editores y administrauteurs debe prevalecer sobre la de un administrador único. Esta es la verdad, ¿no? Usted no puede imponer su voluntad sobre los demás y evitar Comprueba la existencia de las páginas de opinión. Yo no entiendo por qué lo haría en Wikinoticias en búlgaro. Tengo buenas razones, ¿no?

Imponer su voluntad a la existencia o no de las páginas de opiniones de cómo hacerlo es un acto autoritario en contradicción con la ética de la Wikipedia y Wikinews! Por única explicación que usted ha dicho varias veces que Wikinoticias no es un Wiki para su revisión. El acccord. Pero esto no es una razón suficiente para que las páginas de opinión no se crean.

Además de eliminar una página de opinión con las reflexiones de dos editores. Es usted quien ha cometido un iniquidad. ¿No?

¿Sería suficiente agradable Grigor Gatchev para poner páginas de opinión suprimido por usted?--Seraphita 04:37, 10 декември 2009 (UTC)Отговор


- If the damage exceeds one editor of benefits, Wikinews will not need it."? Please? Do you seriously think I caused more harm than benefit to the Bulgarian wiki? There are not many writers on Wikinews Bulgarian to myself. So I think you should get an apology for this insult! Do not you think?

The opinion pages should be available on Wikinews Bulgarian language, as they Wikinews English, Spanish and other languages. So for you to return to their places the pages you've erased me and not to delete the links to the articles pages Opinions.

The decision of many editors and administrauteurs should prevail over that of a single administrator. This is the truth, right? You could not impose your will on others Wikinews and prevent the existence of the Opinion pages. I do not understand why you would do on Wikinews in Bulgarian. I have good reason, is not it?

Impose your will to the existence or not of the Opinions pages of how you do it is an authoritarian act contradicts the ethics of the Wikipedia and Wikinews! For only explanation you have said several times that Wikinews is not a Wiki for review. On acccord. But this is not a sufficient reason for the Opinion pages are not created.

In addition you delete a page opinion with reflections from two editors. It is you who has committed an inequity. No?

Would you be good enough Grigor Gatchev to put back Opinion pages deleted by you?--Seraphita 04:37, 10 декември 2009 (UTC)Отговор

Григор, и в Руската новинарска Уики има страница с коментари. Виж например Комментарии:Китайская версия Викиновостей заблокирована в Китае. Продължаваш ли да упорстваш в българската Уикиновини да няма строници с мнения? --Seraphita 11:05, 13 декември 2009 (UTC)Отговор

За последен път ще ти отговоря: прочети най-сетне обяснението ми защо в българската Уикипедия няма страници с коментари. Следващи въпроси по темата ще игнорирам. -- Григор Гачев 15:32, 13 декември 2009 (UTC)Отговор

Значи ме обвиняваш, че баланса ми на редакотр в уикиновини на български не е добър? Наистина ли мислищ така, Григоре? Ако такова е мнението ти, любопитно! Малко съм учудена. Все едно. Такова е мнението. Не аз ще успорвам правото на лично мнение. Твоя работа в случая. Никъде не си обяснявал точно защо Българската УикиНовини няма право на страници мнения. Аз продължавам да не разбирам. В последно време не съм качвала нови статии. А съм си набелязала доста неща като важни. дори много важни. Предпочитам първо да свърша полезна работа, вместо да трия от страниците.

Ако имаш предвид форумите към вестниците - може и да си прав. Пишат се и дивотии, вярно. Но има и много интересни мнения. Освен това, мисля, че по форумите има от време на време и идиотщини, за да се повдига градусът в дискусиите. Дай да направим опит, Григоре! А? Ако безумието е тотално, ще ги махнем! Но може да се получи и много добро нещо! Без да опитаме, може само да предполагаме. Нали?--Seraphita 18:26, 13 декември 2009 (UTC)Отговор

Оооооххх... Копи-пейст на обяснението от по-горе:
Пояснявам малко механизма на уикито, за да имаш представа къде е проблемът:
Уикито се състои от т.нар. именни пространства. Всяка страница задължително спада към определено именно пространство.
Едно от тях е т.нар. основно - то няма свое име, и служи за основната тема на уикито - енциклопедични статии в Уикипедия, новини в Уикиновини и т.н. Друго е например Потребител - то служи за лични страници на потребителите. Трето е Категория - за категориите. Четвърто е Шаблон - за шаблоните. И т.н.
Към всяко от тези именни пространства (да ги наречем главни) има по едно допълнително именно пространство - съответната беседа. Към основното пространство върви пространство Беседа. Към Потребител - Потребител беседа. Към Категория - Категория беседа, към Шаблон - Шаблон беседа, и т.н. Това е механизмът, който дава възможност всяка страница да си има и беседа.
За да не нарушава пускането на мнения идеята на уикито, за тях трябва да се направи ново именно пространство - Мнение - и да се прикачи като допълнително към основното, както е прикачено за него Беседа. За съжаление, стюардите няма да го направят за уики със само двама редактори, десетина новини и под хиляда читатели дневно. Докато не стигнем поне двайсетина редактори, поне сто новини средно на ден и (най-важното) поне двайсетина-трийсет хиляди читатели, нямаме шансове да ни го направят. Преди към месец бяха нужни купища лични връзки, за да направят нещо далеч по-дребно и нужно. Толкова голямо нещо нямаме как да го извоюваме, засега.
Поставянето на мненията в основното пространство пък е абсолютно недопустимо - то е за новини, и само за новини. За поставяне в основното пространство на неща, на които мястото не е там, потребителят се блокира директно, може и без предупреждение. Затова няма как да имаме страница за мнения и по този начин. -- Григор Гачев 17:59, 22 ноември 2009 (UTC)Отговор
Казано иначе, към момента всяка страница тук се състои един вид от две страници - основната страница и беседата й. За да станат нещата както трябва, е нужно да проима трета страница в комплекта, тоест да се създаде специално именно пространство "Мнения", и да се закачи към основното, както е закачена за него "Беседа". Това могат да го направят само стюардите на Уикимедия, а те засега няма да го направят. А основното пространство е само за новини, в него страници за мнения не бива да правим. Така че... може би по-нататък. -- Григор Гачев 01:53, 14 декември 2009 (UTC)Отговор
Да. Точно така, Григор! Зопачваме да се чуваме. Искаш да кажеш, че такава страница не може да бъде създадена и от администратор? Или че се е създадал конфликт, който не може да бъде решен без помош от стюарите? --Seraphita 10:50, 14 декември 2009 (UTC)Отговор
То не е страница, както са страници примерно отделните новини, а цяло именно пространство за страници, както е примерно "Беседа" за беседите на страниците. Администратор или дори бюрократ не могат да го създадат - единствено стюардите имат този достъп. А те няма да го направят за нас - посещаемостта на уикито засега е твърде ниска. Така че засега си работим по новините, и се мъчим да привличаме редактори. -- Григор Гачев 12:06, 15 декември 2009 (UTC)Отговор

Каква посещаемост искаш да има? Първа страница работи едва около месец. Загубили сме много редактори, от Wikipedia дълго упорстваха с мнението, че не ни трябва българско новинарско Уики . Можеш ли да сложиш брояч? Щом ти се превежда от друго Уики, Чудесно.

Можеш да помогнеш на УикиНовини и по друг начин. Имаш л време да минеш една редакторска стилова метла по статиите моите статии? Хубаво пишеш, дано имаш време! В езиково отношение има какво да се поправя по тях! --Seraphita 12:40, 15 декември 2009 (UTC)Отговор

Уви, права си за посещаемостта, но това стюардите изобщо не ги интересува. :-( Брояч ще се опитам да измисля, но трябва да видя как се правеше. От друго уики хич не ми се превежда, но нямам много избор. А с времето съм ужасно зле, но ако случайно по празниците ми остане малко, ще пробвам. -- Григор Гачев 20:40, 15 декември 2009 (UTC)Отговор

Срамна страница

Блокирал си нов редактор за три месеца  ! Не можеше ли по-кротко? Държал си се като чиновник, може би вината е моя. Липсва страницата "Срамна страница" ! След днешния скандал в Народното Събрание! Какъв срам за Българите и за България!

Ето така e един от начините, да се отблъсват нви редактори или да бъдат прогонвани нови в прекрасния проект и разновидностите на Wikipedia

Блокирал си един от най-добрите преводачи от френски и английски в България! Превеждал е Борис Виан и Сан Антонио! Много трудни за превеждане автори. Теодор Михайлов е остроумен и бохем. Ебането му е като добро утро, и го обговаря с нюанси. След днешния срам пред евпропейски представители, няколко думи от него бяха единстенният начин да измием малко очи от срама. Може би трябваше да предупредя изрично, да не бъде изтривана страницата.

Многократно съм уговаряла Тео да пише УикиНовини! Знае много! А ти си блокирал нов редактор за три месеца?! Дай да оправим тази грешка и върни страницата "Срамна страница". Нали не си моралист?

Дано спечелим един нов редактор. Тео знае много! Дано да е сред нас за още дълго, дълго. Болен от рак на белия дроб.

Скандалът днес с Вилен Сидеров нарекъл депутат Педерас друг депутат, който му е отговорил Хетеросексуален съм, и е намекнал за жената на Волен е безобразие. Ще бъде разглеждан от комисията по етика Народното събрание! Такава страница УикиНоини не е излишна. Вземи я върни, А?

P.S. Виждам, че си отблокирал нечий акаунт. Не мога да зная чий е. Стават странни неща в УикиНовини. Върни страницата "Срамна страница", не предполагам, че УикиНовини ще има проблеми с хора търсещи платена сексуална любов. УикиНовини е новинарско. Не вярвам подобни подобни потребители да имат интерес към Уикиноини! След няколко съсем неудачни намеси, такива потребители могат да бъдат блокирани, нали?--Seraphita 23:48, 17 декември 2009 (UTC)Отговор

Блокирах анонимен редактор, за "принос", който си беше чист вандализъм - нищо общо с новина. После го разблокирах, защото видях, че съм сгрешил - "приносът" за срамната страница беше твой, бях се объркал. Не те блокирам за такова нещо само защото те познавам, и знам, че става дума за грешка.
Страницата няма да върна, защото това НЕ Е новина. Може да е много други неща, но не е новина. Особено пък с такъв език. Съжалявам, но съм поне малко моралист - и трябва да съм такъв, ако не искам Уикиновини да се превърне в уики-вариант на "Сигнално жълто".
Ако искаш, мога да ти предложа да напишеш същото, но вече във вид на новина. И ще помагам с удоволствие. Смееш ли да пробваме заедно? :-) Като начало, нека почнем със заглавието. Аз бих предложил "Парламентарен скандал между Волен Сидеров и Яне Янев". Даже бих допълнил тук дата след името, защото предполагам, че това няма да им е последният. Ти как мислиш, става ли това за заглавие? -- Григор Гачев 19:41, 18 декември 2009 (UTC)Отговор
Да, да. С удоволствие ще пиша и в Oxypedia! Ще гледам да постегна страниците с френски език малко по-малко. Не могат да стоят така. Може би ще трябва обачу да ги преместим в Уисиверситет. Ще решим нататък.
Благодаря, сейвнах страницата снощи – ще я запиша в Оксипедия. Според мен можеше да остане. Мнението на редактора беше добро и страницата ставаше сериозна, но предложена шеговито и с горчивина. Уведомявам те, че писах на Стаюрите за разрешение и ние, в българската УикиНовини да си имаме страница с Мнения! Ако не ме беше изпреварил да я махнеш, щях да те помоля да я оставиш, до решението на стюарите по въпроса. Това е един от начините да привлечем нови редактори.--Seraphita 11:39, 19 декември 2009 (UTC)Отговор
Уви, мнозинството читатели не е на твоето ниво, Шели. Виждаш каква беше единствената реакция на новината в този вид - нечия словесна мастурбация. За заявката ти - идеята е хубава, но не ми се вярва да се отзоват. Ако стане, ще е чудо. Отделно от това ме е страх, че и да имаме страници за мнения, ще привлекат предимно хора като коментиралия "Срамна страница"... Да видим. -- Григор Гачев 13:23, 19 декември 2009 (UTC)Отговор
Не ни мисли за такива варвари, нас българите! Мисля, че по форумите на вестниците се габаркат за да предизвикат читатели да пишат. --Seraphita 14:38, 20 декември 2009 (UTC)Отговор

Папи и летящи чинии

Здравей, със сигурност те интересува темата НЛО и извън земни. В края на днешната статия е малко мазало: не е "танцуващо слънце"..., за явлленията във Фатима нищо не съм обяснила. Ако имаш време и желаеш можеш да пообяснищ. Обаче това са свръх естествените явления наблюдавани от Пи ХІ Може извънземните да са искали да го утрезяват. Той и неговата клика може да са убили предишния Папа ПИ ХІ. Папа ПИ ХІТ е бил твърдо проти Хитлер. . Извинявай. --Seraphita 15:21, 20 декември 2009 (UTC)Отговор

Да си призная, не се интересувам много от НЛО и извънземни (освен в рамките на фантастиката). За съжаление не зная какво имат предвид с "танцуващо слънце", и не съм и чувал за явленията във Фатима - нямам как да обясня. :-( -- Григор Гачев 17:55, 20 декември 2009 (UTC)Отговор

Промени в закона на електронните съобщения (22 декември 2009 г.)

Мисля, че проблемите свързани с този закон налагат създаването на страница Мнение. Нали?--Seraphita 12:24, 22 декември 2009 (UTC)Отговор

Уви, и още как. Проблемът е, че нямаме как.
Но пък хубавото е, че Kulu твърди, че е напълно възможно да се създаде namespace. (Карах се с него здравата около даването на Борислав на статут на бюрократ, а ти му каза, че аз съм против мненията - може да е решил да ми прави сечено. ;-) ) Всичко нужно е консенсус на общността ни, а както сме три-четири души, ще е много лесно да го постигнем. Отварям моментално нова нишка в гласуванията за молба към стюардите за създаване на именно пространство Мнения. -- Григор Гачев 18:05, 22 декември 2009 (UTC)Отговор

Страница Мнения

Аз им писах на стюарите преди около седмица или повече, писмо на френски испански и английски. Не съм поглеждала обаче, дали има отговор.

Международен екипаж, Дядо Мраз и eлха в орбита‎

Виж дали можеш да напраиш нещо в английската Укинюз - РИАТ Новости са пусняали съвсем малко инфо на наглийски, и иа два тре дена срок преди да я трият. Мисля, администраторите няма да я изтрият, обаче би била жалко за англо-говорящите читатели да имат съвсем малко инфо. Доколкто си спомням, ти знаеше английски? --Seraphita 18:47, 25 декември 2009 (UTC)Отговор

Инфото, което имат те, съвпада точно с инфото, което имам аз - нямам как да променя каквото и да било. :-( -- Григор Гачев 21:08, 25 декември 2009 (UTC)Отговор

.) Да, видях, че на сайта на РИА Новости на аглийски има само една статия. Всичко това може да означава и нещо съвсем друго или дори много други неща. На руски има доста инфо. Така или иначе, ако допълвам още по статията в което и да е от новинарско Уикинюз, ще е по Нова Година, а онези сладури няма да изтрият статията, мисля. --Seraphita 22:14, 25 декември 2009 (UTC)Отговор

Тъжни размисли по коледно, ракиено време (26. Декември 2009 г.)

Григор, излинявай много. Би ли изровил за малко изтритата статията Тъжни размисли по коледно, ракиено време (26. Декември 2009 г.). Или ми кажи от къде мога да я изровя. Мислех, че съм я записала вчера – обаче компа ми нещо не ми е съвсем на ред и файловете се набутват понякога където си искат. Нанесох стилистични корекции, има разлики с текста от блога ти. Бих искала да заместя съществуващият текст в блога ти с по-чист вариант. Темата за Референдума за новини на турски език по БНТ 1-ви канал е важна и есето така или иначе ще ми трябва. Благодаря ти. --Seraphita 13:27, 27 декември 2009 (UTC)Отговор

Възстанових я в личното ти пространство. -- Григор Гачев 01:44, 28 декември 2009 (UTC)Отговор
Екстра. Много ти благодаря! Сега ще я изтриваш ли? Би ли оставил така ден, два, може на едно място да ми излезе късмета?
Няма проблем. Когато решиш, че вече не ти е нужна, драсни. :-) -- Григор Гачев 21:24, 28 декември 2009 (UTC)Отговор

opinion namespace

To make the opinion namespace work, do the following:

/*monobook specific stuff relating to opinion (Мнения) tab */
body.ns-0 li#ca-talk, body.ns-1 li#ca-talk { margin-right: 0.3em}
body.ns-0 li#ca-commenttab-view, body.ns-1 li#ca-commenttab-view, body.ns-102 li#ca-nstab-\.D0\.BC\.D0\.BD\.D0\.B5\.D0\.BD\.D0\.B8\.D1\.8F { margin-right: 1.6em}
/*Needed in all skins for opinion (Мнения) ns*/
body.ns-102 li#ca-talk { display: none}
body.ns-103 li#ca-talk, body.ns-103 li#ca-edit, body.ns-103 li#ca-addsection {display:none}

Hopefully that will all work. You may need to do a hard refresh after. Let me know if you have any questions. Cheers. Bawolff 03:16, 5 януари 2010 (UTC)Отговор

You are great! I'll try it right now. -- Григор Гачев 19:13, 5 януари 2010 (UTC)Отговор
Tried it. Works like a charm. Thank you for all the help! :-) -- Григор Гачев 19:22, 5 януари 2010 (UTC)Отговор

Thank you very, very mutch!--Seraphita 10:59, 6 януари 2010 (UTC)Отговор

No problem, glad to help. Bawolff 23:11, 6 януари 2010 (UTC)Отговор

Monobook-ове

Здравей Григор и ЧНГ ,! За какво служат monobooks-овете и възможно ли е опциите заложени в тях да се пробват в пясъчника (от такива невежи като мен)? --Seraphita 10:59, 6 януари 2010 (UTC)Отговор

CSS файлове (системен и потребителски). Ако нямаш добри познания по CSS, е по-добре да не ги пробваш. Ако знаеш какво правиш, можеш да пробваш в потребителския си monobook каквото искаш. (CSS-овете са специфични не за страница, да кажем пясъчника, а за потребител: ако промениш твоя, ще виждаш всички страници променени съответно, но друг потребител няма да ги вижда променени.)

Страница Мнения

Крайно време е да се създаде старинцата мнения! Нали щяхме да я създадем и препяствиятя са нейното съществуване са отстранени? В беседите към статиите бях увелена, че се обсъждат самите статии и техните недостатъци. Утре има парламентарен контрол, така че се надявам, въпроса няма да бъде разглеждан в Народното Събрание, но все пак трябва да се побърза със създаването на старница мнения --Seraphita 21:58, 14 януари 2010 (UTC)Отговор

Създадена е! В момента, в който отвориш някаква новина, до линковете за страница и за беседа, преди линка за редактиране, има и линк за мнения. -- Григор Гачев 17:44, 15 януари 2010 (UTC)Отговор

Модел:Завършени книги

Здравей Григор, За сега не е новина, но като се качват нови книги ще стане новина. Според мен да върнеш станицата или да помислим как да тя да изглежда. Предполагам ще има доста работа, но идеята е добра. Незная. --Seraphita 01:26, 19 януари 2010 (UTC)Отговор

Пробвай като начало да намериш новите книги за качване, за да има въобще смисъл. След това, може да е добре да я направим в именно пространство Уикиновини. Най-сетне, защо "Завършени книги"? Не трябва ли да е "Новоиздадени книги", или нещо подобно? -- Григор Гачев 09:58, 19 януари 2010 (UTC)Отговор

Акредитиран журналист

Григор, нали може да се счита, че съм акредитиран журналист към УикиНовини? Или да удължим срока на гласуване? Mисля, че имам висок рейтинг в именните търсачки към Уикиновини и Уикипедия. --Seraphita 06:05, 22 януари 2010 (UTC)Отговор

Не ми е много ясна процедурата по акредитиране, затова не смея да ти дам отговор - рискувам да те излъжа. Доколкото това касае мен, спокойно може да се счита. :-) -- Григор Гачев 09:58, 22 януари 2010 (UTC)Отговор
Stanqo още не си е дал съгласието. Мяркал ли си го някъде в Wikipedia? ‎Предполагам би дъл също своето съгласие. Е, ако напоследък е ангажиран и няма време за Уикиновини, ще е много жалко, но може и без неговото съгласие. Вот с над 50% си е положителен вот. Stanqo може и да ми се сърди, защото му обещах да се опитам да сложа логото на УикиВерситет, и още не съм го направила. Мисля, че разбирам как да стане това.

За Уикиновини на мен горе-долу процедурата ми е ясна. Първото най-важно условие е българската общност на УикиНовини да даде съгласието да съм акредитиран журналист към българския новинарски сайт на фондация Wikipedia. От там нататък има богат избор към кои медии или организации да се обръщат акредитираните журналисти на УикиНовини и Wikinews според предпочитания, местоживеене и т.н. В общия регламент на проекта Wikinews няма никакви ограничения.

Има един такъв друг въпрос, малко неудобен по друг начин. Но изглежда за сега той засяга само мен. Имам нужда от консултации, едни други консултации, не медицински. Беше голямо героиство от моя страна, че вчера осъществих една такава консултация. Резултат беше окуражителен, станаха ми ясни едни други неща! Онзи ден от такава консултация усвоих едни левови изражения и знаци с една "0" число кратно на колко не зная по-голямо от и по-малко от... Това е хм... число половината от 10 на степен втора + число по малко от 10. Търсих да ти обясня с Пи - обаче, числото Пи го няма в допълнителните знаци-символи към Word --Seraphita 11:05, 22 януари 2010 (UTC)Отговор

Това не го разбрах. Може ли пояснение? -- Григор Гачев 00:04, 24 януари 2010 (UTC)Отговор

Кандидати за Sisop

Григор дали би могъл да попиташ Wikipedia Fondation общността дали мога да се кандидатирам за Sisop, докато ми се уредят едни други неща? Стартирах УикиНовини и съм първи акредитиран журналсист към УикиНовини, стартирах и Oxypedia, имам приноси и в Wikipedia, Browser-a ми е богат а по настоящем съм го и позакъсала. Щях да изпратя кандидатурата си по-рано, но по технически и други причини нямах тази възможност. --Seraphita 22:39, 7 февруари 2010 (UTC)Отговор

В същност извинявай, в момента се избират Steward (2010 elections). Вчера имах предвид именно дали не бих могла да си поддам кандидатурата за Steward на горните основания. Може би мога да намеря още основания, ако се налага? Не поправям по-горната грешка от уважение към общността на Wikipedia Fondation --Seraphita 08:59, 8 февруари 2010 (UTC)Отговор

Боя се, че няма да те утвърдят за sysop. В малки проекти е оправдан един администратор на десетина души, в по-големи - на повече. От четирима общо активни тук вече двама са администратори - далеч по-реалистично е да поискат да снемат моите или на Борислав права. Вероятно ще е възможно по-нататък, когато тук се насъберат повече редактори.
За steward пък се боя, че няма да ставаш - повечето от задачите на стюарда изискват умения на системен администратор плюс много добро владеене на PHP. Аз например съм инсталирал десетина уикита от нулата, правил съм сам огромни проекти на PHP и съм системен администратор от почти 20 години, но дори така не е ясно дали познанията и уменията ми са достатъчни, за да отговорят на изискванията на Фондация Уикимедия за стюард. -- Григор Гачев 18:43, 8 февруари 2010 (UTC)Отговор

Латинска Америка или Южна Америка?

Здравей Григор Дали да не сменим в заглавието Латинска Америка с Южна Америка? Вярно, казва се латиноамериканска музика и танци. Но като си спомним конквистадорите, дали не е по-правилно и в Уикиновини и Уикипедия да не приемем, че Южна Америка е по правилно от Латинска Америка.

Леко различни понятия са. Южна Америка е континентът. докато Латинска Америка освен него включва и всички испаноговорящи страни в Северна Америка - Мексико, Куба, Хондурас, Белиз, Панама, Никарагуа... -- Григор Гачев 22:42, 27 февруари 2010 (UTC)Отговор


01.02.10г.

Честита Баба марта Григи, знаеш защо !

Бравo Григoр – успя да ме разсмееш с Мнения:Земетресение в Чили причинява Цунами в Тихия Океан‎, данo да си прав, въпреки че тoзи път не ти вярвам мнoгo. --Seraphita 15:22, 1 март 2010 (UTC)Отговор

Раздел Кратки Новини е добре да има, както и раздел Избрани Новини, с наименование например Акценти --Seraphita 15:22, 1 март 2010 (UTC)Отговор

Ксинтия

Oбаче защo трябваше да триеш oт Пoследни Нoвини Нoвината Над Еврoпа вилнее бурията Ксинтия… ? и че Франция oбяви Нацинална Катастрoфа? Още пoвече, че Ксинтия вилнее в пoчти цяла западна Еврoпа? Знаеш ли колко е страшно във Франция? При такива бедствия, не могат ли да бъдат нарушавани някoи oт правилата в УикиНвини ? И тук ли сме сектанти? --Seraphita 08:00, 1 март 2010 (UTC)Отговор

Шаблонът Последни новини е за страници с новини, а не за пряко вписване на новини. Направи новина на страница, и Ботчо до час ще я е вписал автоматично в Последни новини. :-) -- Григор Гачев 18:03, 1 март 2010 (UTC)Отговор
Две бедствия в такъв кратък срoк – 2 дена ми идват малкo мнoжкo
Мoже ли да слoжиш една мартеничка на УикиНoвини? Ще бъде мнoгo милo. --Seraphita 11:59, 2 март 2010 (UTC)Отговор
Уви, не го умея. :-( Иначе наистина е страхотна идея. -- Григор Гачев 13:09, 2 март 2010 (UTC)Отговор
Жалко, може ли да помолиш Борислав или някой друг? Ако само Spiritia го може, по-добре не я безспокой --Seraphita 13:19, 2 март 2010 (UTC)Отговор
Ако успея да го открия, ще го помоля. -- Григор Гачев 20:50, 2 март 2010 (UTC)Отговор

Ботчо

Ботчо е акуратен, но от вчера този негов недостатък ми се набива все повече на очи. Добре е да има и смислова подредба в Последни новини‎. Не си ли съгласен с мен Григи? --Seraphita 19:16, 7 март 2010 (UTC)Отговор

Ботчо няма как да прави смислова подредба, защото няма как да класифицира новините по смисъл. Затова кара по лесния начин - класифицира ги по дата и час, по-новите по-напред. За шаблон "Последни новини" е нормално да се очаква да са сортирани по този начин; ако имахме примерно шаблон "Новини по сродство", там вече би се очаквало новините да са подредени смислово. Затова не му връзвам кусур - прави каквото човек би очаквал в "Последни новини". -- Григор Гачев 02:00, 8 март 2010 (UTC)Отговор


"Език многострадален на нашите деди - реформи на българския език?" - Беседа

Григор, да беше пренесъл "Няма пълен член в ж. и ср. род." от Беседата на статията ‎в Мнения за статията, където и е редно да бъде, вместо да го изтриваш напълно. Нали ще възстановиш текстът в Мнения? Или ако ти е по-удобно, върни целия текст аз, ще го преместя. Ако предпочиташ второто, гледай да го възтановиш до обед, дори колкото се може по-бързо. Благодаря ти!

Под статиите трябва да сложим насочващ шаблон, да не се ориентират по-лесно новите редактори. Ще помислим! --Seraphita 07:38, 20 март 2010 (UTC)Отговор

Темата не е новина, а констатация на литературно правило. Може да е полезна в уики, посветена на българския език; тук няма място. Съответно нямат място и дискусиите по темата. Нека не превръщаме Уикиновини в Оксипедия. -- Григор Гачев 12:34, 20 март 2010 (UTC)Отговор

Това не е новина а мнение, написано доста съвестно и при това от познавач на темата. Редакторът е сгрешил само страницата, на която да запише мнението си. Мисля, че е първият принос на този редактор. Очевидно не възнамерява да се регистрира за сега. Така че, би ли бил така добър, да върнеш мнението му на страница Мнение към статията ? --Seraphita 13:54, 21 март 2010 (UTC)Отговор

Мненията тук са мнения към новините, и съществуват заради новините. За тези, които просто искат да изказват мнения, има специално уики - Оксипедия: редакторът е добре дошъл там с мнението си, но тук е добре дошъл с новини, или мнения към новини. Надявам се това да приключва темата. -- Григор Гачев 17:30, 21 март 2010 (UTC)Отговор
Григор, добре ли се чувстваш? Нещо не те разбирам. Мнението на редакторът беше сериозно, не може да се помести в Oxypedia, тя е хумористичният вариант на Уики Фондацията. Караме се за глупости и е твърде възможно да изгубим пак нов редактор. А и няколко други следващи редактора вероятно ще откажат да ни сътрудничат, като видят какво своеволие се опитваш да налагаш. Няма ли да преосмисляш решението си, преди да използвам по-твърди доводи? --Seraphita 18:10, 21 март 2010 (UTC)Отговор
Няма да го променя и след като използваш каквито решиш доводи. Редактор в Уикиновини е който попълва новини. Който попълва мнения не е редактор. А който попълва мнения към неща, които нямат място тук, е замърсител или спамер. Колкото и ценни и полезни да са мненията му, мястото им не е тук. -- Григор Гачев 22:02, 21 март 2010 (UTC)Отговор
Мораториум за известно време по въпроса. И все пак мисля, че не си прав Григор. Така или иначе ние сме объркали редактора, като не сме посочили и изрично указали каква е разликата между мнение и беседа. Тъй като ти беше против създаването на страница Мнение, аз нося вината за объркването. Грешката обаче трябва да се поправи. Нали има начин под статиите да се постави шаблон към пространството Мнение. Вчера направих шаблона. Дали редакторът неволно или целенасочено е сгрешил, не мога да зная. А новина имаше. Поради мораториума, който наложих я премълчавам. --Seraphita 00:25, 22 март 2010 (UTC)Отговор

Питанки в черно ромбче

Здрасти, погледни, моля те, Продължава социалната работа с деца на улицата (19 април 2010 г., 14:06 ч.) и някои по-стари страници. Забелязах някакъв проблем с х и Р в крайна позиция, вади питанки в черно ромбче :) Spiritia 18:45, 19 април 2010 (UTC)Отговор

При първа възможност ще търся причината. -- Григор Гачев 07:33, 20 април 2010 (UTC)Отговор
Намерена и отстранена. :-) -- Григор Гачев 14:43, 8 май 2010 (UTC)Отговор

Википедия на руски език вандализирана?

Григор, мисля че вандализират Викиновости http://ru.wikinews.org. Би ли погледнал? Не зная, дали като администратор на УикиНовини, можеш да направиш нещо, но положението е тревожно. Не се изтриват само статии copivio, а и други интересни статии, които съм чела преди време.--Seraphita 19:50, 7 май 2010 (UTC)Отговор

Администратор съм само в българското Уикиновини - в руското нямам никакви права. -- Григор Гачев 14:43, 8 май 2010 (UTC)Отговор
Дано види някои техен администратор. Във Викиновости не са много активни. --Seraphita 15:36, 8 май 2010 (UTC)Отговор

Препратки към Уикипедия.бг

Чудя се дали да слагам препраткщи към съответната статия. Има страхотни статии, но е малко пипкава работа. Ти какво би ме посъветвал? --Seraphita 15:36, 8 май 2010 (UTC)Отговор

Принципно може, но си има една подробност. Ако например сложиш уикилинк "[[Испания]]", той ще линкне към статия на име "Испания" тук, в Уикиновини, а тук такава няма. Ако искаш да линкнеш към статията в Уикипедия, трябва уикилинкът да е "[[w:Испания|]]". -- Григор Гачев 22:01, 8 май 2010 (UTC)Отговор
Честит празник Григор!
Да, благодаря ти, това го знаех. Но е много бавна и пипкава работа. Не ми се иска - но уикифицирането към географските названия ще го правя или в последствие, или въобще ще го пропускам, за съжаление. Освен ако не може да измисли нещо Ботчо? Не го закачай днес, все пак е празни!
Имам и друг проблем, Объркала съм нещо настройките и текстът, който виждам от УикиНовини е със съвсем малък растер. Би ли ми дал оказания през мейла ми, когато имаш възможност? --Seraphita 09:32, 9 май 2010 (UTC)Отговор
За съжаление Ботчо не е достатъчно интелигиентен, за да се досеща накъде би трябвало да води един уикилинк. За размера на текста на Уикиновини - ако си с Файърфокс (или Конкверор :-) ), натисни едновременно Ctrl и +, и ще увеличиш текста (а с Ctrl и - можеш да го намалиш). За други браузери не знам как се прави. -- Григор Гачев 15:13, 9 май 2010 (UTC)Отговор

Тагове в статия

Григоре, в статията ти за Карбовски си сложил някакви скриптове накрая, но на мен не ми излиза. Трябва ли да инсталирам нещо специално за целта?--Stanqo 06:59, 11 май 2010 (UTC)Отговор
Моя грешка. Тези статии се качват с бот, той ги копира от информационния сайт Спешно.Инфо, имам разрешение от шефката на екипа му. Повечето видове HTML тагове в статиите ботът ги преработва до уики-еквивалентите им, но не всичко, и се получават гафове като този. В такива случаи просто трий таговете, без око да ти мига. Ако са чак толкова пък важни, ще ги върна. :-) -- Григор Гачев 20:39, 11 май 2010 (UTC)Отговор


Илюстрации

Илюстрациите, които качвам, се обрамчват с широка черна рамка. Дали е от моите настроики, или и вие виждате този неприятен недостатък? Има ли лек, ако грешката не е само в моите настроики? --Seraphita 22:08, 11 май 2010 (UTC)Отговор

Къде качваш тези илюстрации? Дай линк. -- Григор Гачев 20:02, 12 май 2010 (UTC)Отговор


Жузе Сарамагу - нобелист по литература за 1998 г. почина‎

При пренасочване на статията към ново заглавие, в Последни Новини след време се връща старото заглавие. Може ли да се направи нещо?--Seraphita 12:58, 21 юни 2010 (UTC)Отговор

Къде го пренасочването на статията към ново заглавие? -- Григор Гачев 20:25, 21 юни 2010 (UTC)Отговор

Съобщение

На Потребител беседа:Ботчо съм оставил една бележка, ако влизаш я прочети. Поздрави!--Модернатор (беседа) 11:26, 5 юли 2012 (UTC)Отговор

Front page

Hi, Are you able to add the latest news article on to the front page if possible please? --Computron (беседа) 09:30, 24 април 2013 (UTC)Отговор

I have a bot to do this; will check if it is working, and if not, will take care. -- Григор Гачев (беседа) 10:13, 24 април 2013 (UTC)Отговор

Последен администратор

Григоре, за съжаление ти съобщавам, че вече си последния останал администратор в Уикиновини. Борислав се отказа днес от правата си в Мета. Надявам се да останеш поне малко активен, защото скоро време ще се приеме новото правило да се свалят правата на администратори, неактивни повече от 2 години, а ако и твоите права бъдат свалени, проектът ще бъде закрит. Поздрави!--Модернатор (беседа) 15:29, 25 април 2013 (UTC)Отговор

Гадост! Напоследък съм безумно пресован откъм време, но ще се старая да минавам. :-( -- 93.152.166.29 17:41, 25 април 2013 (UTC)Отговор
(Забележката е моя - не бях забелязал, че съм се логаутнал по погрешка. -- Григор Гачев (беседа) 17:42, 25 април 2013 (UTC))Отговор

m:Proposals for closing projects/Deletion of Bulgarian Wikinews

FYI --Nemo bis (беседа) 17:44, 13 октомври 2018 (UTC)Отговор

Community Insights Survey

RMaung (WMF) 14:31, 9 септември 2019 (UTC)Отговор

Reminder: Community Insights Survey

RMaung (WMF) 19:12, 20 септември 2019 (UTC)Отговор