Направо към съдържанието

Почина Фидел Кастро

От Уикиновини

26 ноември 2016 г.

Фидел Кастро

На 26 ноември 2016 на 90 години почина лидерът на кубинската революция Фидел Кастро.

За това съобщи неговият брат Раул Кастро, председател на Държавния съвет на Куба, в ефира на държавната телевизия. По негова информация, Фидел Кастро умира в 19:00 ч. на 25 ноември 2016 г (2:00 ч. по българско време).

През април Фидел Кастро излиза с реч:

« Скоро ще стана на 90. Никога не съм си представял, че това може да се случи. Скоро ще стана като всички останали. На всички идва реда. »

Фидѐл Алеха̀ндро Ка̀стро Рус е роден на 13 август 1926 г. в Биран, Куба в семейство на едър землевладелец. По време на образованието си в юридическия факултет на Хаванския университет Кастро възприема леви антиимпериалистически възгледи. През 1954 г. съвместно с Че Гевара и брат си Раул организира революционното Движение 26 юли. Връщайки се в Куба, възглавява партизанската война срещу режима на Батиста. През 1959 г. революционерите идват на власт. През 1961 г. САЩ предприема опит да свали Кастро, но в Залива на прасетата кубинската армия убива голяма част от нашествениците и пленява останалите около хиляда души. През 1961 г. Кастро провъзгласява социалистическия характер на кубинската революция. Куба става еднопартийна държава под ръководството на компартията, първата в Западното полукълбо. Възприет е марксистско-ленински модел на развитие, проведени са социалистически реформи, икономиката е поставена под централизиран контрол, предприети са мерки за развитие на образованието и здравоопазването, които заедно с това, са съпътствани с установяване на държавен контрол над пресата и потискане на другомислието. На 31 юли 2006 г. Кастро по здравословни причини предава изпълнението на всички ключови властови длъжности на брат си Раул. На 24 февруари 2008 г. той се оттегля от всички държавни постове, а на 19 април 2011 г. се оттегля и от поста ръководител на управляващата партия.Източници