Почина бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе

От Уикиновини

6 септември 2019 г.

Робърт Мугабе 2016 г.

В петък на 6 септември на 95 години почина бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе след няколкогодишно продължително боледуване.

Последните месеци прекара в болница в Сингапур в окръжението на своите близки и жена му Грейс.

Робърт Мугабе стана министър-председател на Зимбабве през 1980 г. след свалянето на расисткия режим на Ян Смит. След седем години той закри този пост и се провъзгласи за президент. Управлява страната 35 години, като беше преизбиран шест пъти за държавен глава.

Западът го определяше като диктатор, заради нарушаване на човешките права, разпространената корупция и черния расизъм. В същото време в страните от Африка Мугабе се ползваше с авторитета на борец за свобода като лидер на седем годишната въоръжена съпротива срещу режима на бялото малцинство в наричаната тогава Южна Родезия. Едва след военния преврат през 2017 г. той бе принуден да си подаде оставката.

Новото правителство обезпечи сваления държавен глава с имение от няколко милиона долара, прислуга, автомобили и възможността пожизнено да лети със самолети в първа класа. Еднократно му бяха изплатени 5 милиона долара от бюджета на страната.

Източници

В Уикипедия? има статия: